Організація харчування дітей в комунальних дошкільних навчальних закладах міста

Харчування дітей в дошкільному закладі регламентується: ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» , Інструкцією з організації харчування у дошкільних навчальних закладах (затверджену спільним наказом МОЗ України МОН України 17.04.2006 № 298/227 зі змінами від 26.02.2013 № 202/165), Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1591, Листом Міністерства освіти і науки України від 21.06.2007 № 1/9-394 «Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» та іншими нормативними документами.

Відповідно до пункту 9 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 1 червня 2005 року № 242/329, відповідальними за виконання норм харчування є засновники та керівники навчального закладу. Тому міська рада суворо контролює харчування дітей в дошкільних закладах міста.

З 01.09.2018 року міська рада збільшила денну норму харчування на одну дитину, що складає: ранній вік – 18,00грн (було16,00грн), дошкільний вік – 26,00грн (було 24,00грн). Загальна вартість харчування складає 40% за рахунок бюджету, 60% за рахунок батьків.

В КДНЗ міста організовано триразове харчування. Зазвичай їжу дітям дають за таким графіком:

сніданок — з 8:30 до 8:50;

обід —з 12:25 до 13:00;

полуденок — 3 15:25 до 15:40.

На сніданок подають кашу з різних круп або макаронні вироби. Адже вони є потужним джерелом енергії для дітей в першій половині дня і забезпечують відчуття ситості на достатньо тривалий строк. Поєднуються ці страви з яйцем вареним, сосискою відварною або овочевою ікрою. Також включається в меню каша або суп молочний, страви із сиру кисломолочного.

Обід максимально поживний. Першою стравою зазвичай є суп або борщ на бульйоні. На друге подається з гарніром (або самостійні) м’ясні та рибні страви, зокрема:

котлета м’ясна;

м’ясні рулети;

кури відварні порційні;

рагу овочеве з м’ясом курячим;

плов з м’ясом курячим;

печеня по-домашньому;

риба смажена (обов’язково раз на неділю);

рибні котлети;

печінкові оладки;

риба відварна, запечена з картоплею в соусі сметанному.

У зимово-весняний період доповненням до обіду є солоні помідори, огірки та кабачки. Вони стимулюють апетит дітей. У тім, в оздоровчий період суттєво збільшуємо в раціоні дітей кількість свіжих овочів, фруктів і зелені. Обов’язковою складовою обіду, а іноді й сніданку, є свіжі огірки, помідори й перець солодкий. У суп і борщ додається кріп або петрушка.

В літній оздоровчий період з 10:00 до 11:00 організовується другий сніданок. Зазвичай дітям дають сік фруктовий – 50-70г на одну дитину.

. На полуденок плануються поживні й водночас легкі страви, які дитячий організм швидко засвоїть:

суп молочний або кашу;

кашу з різних круп, відварну картоплю чи тушковані овочі з яйцем вареним або сосискою відварною;

пудинг або запіканку із сиру кисломолочного;

яблуко печене, ізюм, курага;

вареники з картоплею, з сиром(ліниві);

сирники з сметаною;

омлет;

різноманітна вироби з тіста (рогалики з повидлом, ватрушка, булочка «загадка» і т.д.)

 

Для контролю за дотриманням використання затвердженого набору продуктів медична сестра дошкільного закладу веде Журнал обліку виконання норм харчування. На підставі даних цього Журналу вона кожні десять днів проводить аналіз якості харчування, а за необхідності – корекцію меню.

В комунальних дошкільних навчальних закладах нашого міста забезпечене раціональне харчування дітей, яке є різноманітним і збалансованим за всіма компонентами та забезпечує нормальний розвиток та життєдіяльність дитини.

Дата розміщення - 05.11.2018 14:25
Переглядів- 62