Причини і методи запобігання замору риби в Каховському водосховищі

Причини і методи запобігання замору риби в Каховському водосховищі 

Під самим поняттям «замор» розуміється масова загибель риб у водоймах, викликана здебільшого недостатньою кількістю або відсутністю кисню у воді.

Явище замору риби та інших водних живих ресурсів для Каховського водосховища за останні роки стало традиційним, спостерігається переважно в літні місяці, коли температура води перевищує показники +250С. Здебільшого замор риби спостерігається в липні - серпні в передранкові години теплих, безвітряних ночей, коли збігаються такі фактори, як відсутність вітру (немає вітрової аерації), у водоймі багато органічних речовин, на окислення яких потрібна велика кількість кисню, а також відсутність фотосинтезу у нічний час.

Однією з головних причин залишається зниження кількості розчиненого у воді кисню.

В літній період замор провокує поява синьо-зелених водоростей, які при відмиранні виділяють токсичні речовини та зменшують вміст кисню в водоймі. Влітку здебільшого гине карась сріблястий, але в окремі роки можна побачити по узбережжю досить великих особин судака, сомів, а інколи навіть товстолобиків та коропів.

Як зазначалось вище, кількість розчиненого у воді кисню різко зменшується у водоймах, багатих на органічні речовини, а також у стоячих водах при сильному розвитку водоростей (цвітіння води) і зоопланктону. Каховське водосховище найбільше та найнижче в шаблоні каскадів Дніпровських водосховищ. Йому властива найменша проточність, водообмін не перевищує 2-3 рази протягом року, крім того внаслідок морфометрії водойма дуже замулена, товщина донних відкладів сягає місцями до 2м. Отже всі негативні фактори присутні в водоймі в повній мірі, крім того на території парку переважають мілководні ділянки і течія майже повністю відсутня. Враховуючи переважаючі напрямок вітрів в регіоні не дивно що після замору на узбережжі можна спостерігати велику кількість дохлої риби. В цьому році весна і початок літа видались досить дощовими, що сприяло змиву та зсуву в водойму великої кількості поверхневого прошарку ґрунту (звісно, що разом з ґрунтом в воду потрапили добрива та хімікати що використовуються в сільському господарстві), якщо до цього порахувати кількість промислових об’єктів зі стічними водами, то щорічний замор у Каховському водосховищі явище вже звичайне і гірко це усвідомлювати, але досить передбачуване.

Щоб запобігти цьому явищу необхідно в першу чергу проводити систематичні меліоративні роботи. Наприклад в цілях меліорації водойм, в якості об'єкта зариблення, доцільно використовувати білого амура. Поїдаючи водні рослини, амур очищає озера та ставки. Досвід показує, що, утилізуючи водну рослинність, яка практично ніким більше не використовується, ця риба дає не тільки високі прирости власної маси, але й покращує гідрологічний режим водойм, очищаючи їх від зайвої рослинності, сприяючи тим самим більшому розвитку природної кормової бази для інших риб.

 

Науковий співробітник-гідробіолог НПП «Великий луг»

Головко О. С.



Дата размещения - 05.07.2017 23:30
просмотров - 93