ОБЕРЕЖНО ПЛАЗУНИ!

В зв’язку з високою чисельністю плазунів на території Дніпрорудненської міської ради та прилеглих територіях, на подвір’ях особистих селянських господарств, територіях установ, рекомендуємо правила поведінки при зустрічі з тваринами:

  • пильнувати дорогу, при зустрічі уникати контакту, тихенько відійти, не виявляти агресію;
  • підтримувати з чистоті службові приміщення та прилеглу територію;
  • прибирати територію, по можливості закривати отвори до різного виду пустот в землі та будовах, знищення старих пеньків, трухлявої деревини (проводиться для того щоб уникнути заселення пустот плазунами);
  • знищувати гризунів в приміщеннях (мишей), тобто кормової бази плазунів;
  • встановити джерела шуму та вібрації землі (флюгери, стовпчики з матеріалом який шелестить, тощо);
  • дотримуватись правил техніки безпеки - огляд приміщення, при змозі здійснювати різні шуми, струшування одежі перед тим, як вдягати чи вбувати її;
  • не знищувати плазунів механічним способом, це може призвести до укусів, незважаючи на те, що вужі не ядовиті, зовсім не відомо які інфекції є на їх зубах;
  • в разі укусу плазунами, не займатись самолікуванням, а звернутись за кваліфікованою медичною допомогою. 

 

Будьте взаємно ввічливими з дикою природою, адже всі змії приносять велику користь в підтриманні екологічної рівноваги. Знищення видів плазунів занесених до Червоної книги України передбачають відповідальність перед законом. Відповідно до статті 20, Закону України «Про Червону книгу України». На території нашого регіону ядовита одна гадюка – гадюка степова (ЧКУ). Вужеві - мідянка звичайна (ЧКУ), полоз жовточеревий (ЧКУ), полоз сарматський(ЧКУ), та вуж звичайний і вуж водяний.

 

Плазуни НПП «Великий Луг» 

Родина Вужеві (Colubridae)

 

1. Вуж звичайний (Natrix natrix). Не отруйний. Вид є звичайним, як в антропогенних ландшафтах так і на заповідних територіях. Не уникає сусідства людини. Притримується вологих місць. Довжина тіла до 1,2 м Має жовті вушка, зустрічається без забарвлення вушок. Прокидаються вужі від зимової сплячки в березні-на початку квітня. Невдовзі відбувається линька. В період парування (квітень-травень) можна бачити "клубки" з 1-2 самок та 5-10 самців. Влітку самки відкладають 6-18 яєць. Яйця відкладають в гній, пріле листя і т.п. місця, в яких тепло та волого. Інкубація яйця триває 1-2 місяці. Молоді вужі довжиною 11-13,5 см з'являються з кінця червня - в вересні. Статевозрілими стають на третьому році життя. На зиму вужі ховаються восени, в залежності від погоди. Полюють вужі на суші та в воді. Серед здобичі відмічено жаб, ящірок, дрібну рибу, жуків.

2. Вуж водяний (Natrix tessellata). Не отруйний. Вид є звичайним. Довжина тіла до 1,3 м на території парку поширений на узбережжі Каховського водосховища та ставків. Прокидаються від зимової сплячки в березні-квітні. Певний час тримаються поблизу місць зимівлі. Парування відбувається в квітні, в кінці червня-липня самка відкладає 6-23 яєць, з добре розвиненими ембріонами. Молоді вужі з’являються в середині серпня - на початку вересня. Зимують поодинці, частіше групами, в тому числі і разом з вужем звичайним. Живиться переважно дрібною рибою, також поїдає жаб, рідко мишоподібних гризунів. Може запливати на відстань до 5 км від берега.

3. Мідянка звичайна (Coronella austriaca). Не отруйна. Є мешканцем залишків природних ландшафтів. Невелика змія, довжина не перевищує 1 м. Активна з другої половини березня - початку травня до кінця вересня - середини жовтня. Парується в кінці квітня-травня. Яйцеживородний вид. У липні - на початку жовтня самка відкладає 2-17 яєць з яких відразу ж вилуплюються молоді змії. Живиться переважно ящірками, рідше мишоподібними гризунами, зміями, землерийками, пташенятами.

4. Жовточеревий полоз (народна назва–жовтобрюх) (Ніеrорhіs caspius). Не отруйний. Є мешканцем залишків природних ландшафтів, зокрема степових балок, байрачних лісів, долин річок,берегу водосховища. Велика змія. Дуже швидка та агресивна змія. На відміну від інших змій, при небезпеці зазвичай не тікає, а нападає. Крупні екземпляри можуть робити "стрибки". Від зимової сплячки прокидається в кінці березня-на початку травня. Після линьки починається шлюбний період, який триває до кінця травня. В червні-липні самка відкладає 7-16 білих вкритих шкірястою оболонкою яєць, звичайно в щілинах у ґрунті та камінні. Молодь (довжина 25-30 см) звичайно з'являється наприкінці серпня - на початку вересня. На зимівлю ховаються наприкінці вересня - на початку листопада. Живиться гризунами (мишами, ховрахами), плазунами (ящірками, інколи зміями), рідше пташенятами та яйцями, дуже рідко земноводними.

5. Полоз сарматський (інші назви–Палласів, чотирисмугий) (Elaphe sauromates). Не отруйний. Місцями перебування виду є різноманітні степові ділянки, кам’янисті схили, яри, зарості чагарників, узлісся байрачний та острівних лісів. Велика змія, довжиною до 1,8 м. При небезпеці може бути агресивною, але все ж намагається скоріш втекти, ніж напасти. Відрізнити сарматського полоза від жовточеревого легко за наявністю чорної смуги – брови, яка проходить через очі. Активні полози з кінця березня по жовтень. Шлюбний період у квітні-травні. Відкладає 3-13 яєць на початку червня. Молодь з’являється у серпні-вересні. Добре лазить по деревах і кущах, де розорює гнізда птахів. Живиться також мишоподібними гризунами та ящірками

6. Гадюка степова (Vipera ursinii). Отруйна. Змія довжиною до 60 см. Добре плаває, може залазити на кущі та дерева. Прокидається зі сплячки у лютому-березні. Покинувши нори гризунів, тріщини будівель та інші місця, гадюки починають паруватися. Самці активно шукають самок, біля однієї самки можна побачити кількох самців. Гадюка після вагітності, яка триває 90-130 діб, народжує 3-16 малят довжиною 12-18 см. Останні в найближчий час линяють. Дорослі гадюки линяють тричі на рік. Статевозрілими гадюки стають у віці 3 років, маючи довжину тіла 31-35см. В природі гадюки живуть звичайно до 7-8 років. В сплячку впадають в жовтні-листопаді. Живиться мишоподібними гризунами, ящірками, сарановими, рідше пташенятами та жабами. Весною та восени веде денний спосіб життя, влітку активна в сутінках та вночі. Серед 6 видів плазунів які мешкають в межах Запорізької області – 4 занесені в Червону книгу України (2009). Всі рідкісні види охороняються НПП «Великий Луг». Загрозами для рідкісних змій є докорінна зміна біотопів (знищення місць перебування), пряме переслідування людиною, під колесами автотранспорту (найбільш актуально для жовточеревого полоза та гадюки степової).

З усіх змій що мешкають на цій території, отруйною є лише гадюка степова, причому смертельні випадки від укусу останньої є виключенням.



Дата размещения - 29.08.2018 14:35
просмотров - 46